Zapékaná zelenina
Suroviny:
300g brambor, sůl, po 600g mrkve, celeru a pórku, 4 lžíce másla, kajen. Pepř, 1 lžíce mouky, 2 lžíce rajského protlaku, 250 ml vývaru, 100 ml tmavého piva, 150 ml mléka, 150g čedaru, 2 cibulky, 1 lžička citrónové šťávy
Postup:
1. Brambory vaříme v osolené vodě 20 minut. Očistíme a nakrájíme zeleninu a dusíme ji 10 minut na másle. Zaprášíme moukou, přimícháme protlak a zalijeme vývarem a pivem. Osolíme, opepříme a vaříme 15 minut.
2. Předehřejeme troubu na 200° C. Slijeme brambory a rozmělníme je s mlékem a máslem. Vmícháme polovinu nastrouhaného sýra.
3. K zelenině přidáme citrónovou šťávu a dáme ji do olejem vymazané zapékací mísy. Přidáme bramborovou kaši. Zbylý sýr nakrájíme na proužky, přidáme navrch a pečeme asi 20 minut. Ozdobíme estragonem.
Příprava: 50 minut
1 porce: cca 390 kcal/ 1630 kj
Počet porcí: 4