Artyčoky s vinnou omáčkou
Suroviny:
8 artyčoků, 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky na jíšku, 1/4 l bílého vína, 1/4 l masového vývaru, citronová šťáva, žloutek
Postup:
Připravené artyčoky dáme do vařící vody okyselené citronovou šťávou. Jakmile lze semenná vlákna lehce vytáhnout, vyndáme artyčoky a přelijeme je studenou vodou. Potom odstraníme tvrdá vlákna a malé lístky ze středu a povaříme je ve slané vodě. Vaří se půldruhé až dvě hodiny. Uvařené artyčoky necháme odkapat, urovnáme je na mělkou mísu a polijeme omáčkou: Světlou jíšku svaříme s bílým vínem a masovým vývarem na hladkou omáčku. Přidáme citronovou šťávu, zakvedláme žloutek a omáčku nalijeme na artyčoky.
Podáváme s vařeným bramborem.