Vepřová panenka se sýrovou omáčkou a kroketami
Suroviny:
600g vepřové panenky, 1 pórek, mrkve, 100g šunky, sůl, mletý bílý pepř, olej na smažení, 1 lžíce másla, 1 cibulka, 100g nivy, 150 ml smetany, 2 lžíce sekané pažitky
Postup:
1. Vepřové panenky očistíme a odblaníme. Pórek omyjeme, mrkev očistíme. Pórek s mrkví a šunkou nakrájíme na stejně velké špalíčky. Panenky protkneme po celé délce pórkem, mrkví a šunkou. Na povrchu je osolíme a opepříme.
2. Na pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje a maso na něm ze všech stran opečeme. Pak ho přendáme i s výpekem do pekáčku. Přidáme lžíci másla, pekáček přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200° C. Maso za občasného přelévání výpekem dopékáme 20 až 25 minut.
3. Cibulku očistíme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na lžíci oleje. Zalijeme ji trochou vody. Přidáme rozdrobenou nivu a při mírné teplotě ji necháme rozpustit. Pak pomalu přiléváme smetanu a omáčku na mírném ohni vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Nakonec vmícháme najemno nasekanou pažitku. Omáčku dochutíme pepřem, případně solí. Hotovou panenku nakrájíme na plátky, přelijeme sýrovou omáčkou a podáváme s kroketami.
Příprava: 60 minut
1 porce: 2262 kj/ 540 kcal
Počet porcí: 4