Boloňský koláč
Suroviny:
1 větší cibule, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 440g sekaných rajčat z konzervy, 600g mletého masa, 2 lžíce piniových oříšků, 400g listového těsta, hladká mouka na vál, 1 vejce na potření
Postup:
1. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme.
2. V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli s česnekem. Přidáme rajčata a teprve do nich mleté maso s oříšky (při opačném postupu by maso zhrudkovatělo). Směs osolíme, opeříme a za občasného míchání pozvolna vaříme asi 30 minut, dokud se všechna tekutina neodpaří. Necháme zchladnout.
3. Listové těsto rozválíme na pomoučněném vále na kulatý plát asi
4. Koláč obrátíme vrchní stranou dolů a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Několikrát ho propíchneme vidličkou, potřeme vajíčkem a vložíme do trouby. Při 180° C ho pečeme asi 30 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Příprava: asi 80 minut
1 porce: asi 4865 kj/1158 kcal
Počet porcí: 4