Amur dušený s koňakem
Suroviny:
6 porcí amura, sůl, trochu mletého pepře, 80g másla, 200g kořenové zeleniny (mrkev a celer), 60g cibule,
Postup:
Porce amura osolíme, slabě opepříme a v kastrole na másle rychle na všech stranách opečeme. Pak přidáme na jemné nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, podlijeme vývarem a červeným vínem, přidáme francouzské máslo, zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme asi 15 minut, tj. doměkka. Měkkého amura vyjmeme a upravíme na mísu. Zahoustlou šťávu z amura procedíme, ochutíme worcesterskou omáčkou a koňakem, podle chuti přisolíme a přelijeme jí rybu na míse. Povrch amura posypeme drobně nakrájenou cibulkou.
Podáváme s vařenými bramborami nebo dušenou rýží.