Banánoví černoušci
Suroviny:
100g másla, 4 vejce, 150g mléčné čokolády, 150g hořké čokolády, 150g banánových chipsů, 100g loupaných mandlí, 350g krupicového cukru, 1 lžíce zakysané smetany, 200g polohrubé mouky, máslo a hrubá mouka na pekáček
Krém:
100g krupicového cukru, 200g másla
Dohotovení:
24 plátků banánových chipsů, 50g čokoládových hoblinek
Postup:
1. Máslo a obě čokolády vložíme do vodní lázně a necháme rozpustit. Banánové lupímky nasekáme nadrobno, mandle nastrouháme.
2. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Vmícháme připravenou čokoládovou směs a kysanou smetanu. Postupně přidáme banánové lupínky, mandle a mouku. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku s vyšším okrajem a vložíme do trouby. Při 180° C ho pečeme přibližně 30 minut.
3. Cukr roztavíme na světlý karamel. Do karamelu vmícháme horkou smetanu. Směs krátce povaříme, odstavíme a necháme vychladnout. Ze změklého másla a smetanového karamelu vyšleháme hladký krém.
4. Vychladlý korpus vyklopíme, potřeme smetanovým krémem a uložíme do chladna. Když poleva ztuhne, nakrájíme moučník na kostky. Dozdobíme několika hoblinkami čokolády a banánovými lupínky.
Příprava: asi 60 minut (bez doby chladnutí)
1 porce: asi 1401 kj/ 333 kcal
Počet porcí: 24