Džem z angreštu a broskví
Suroviny:
4 ks velké zralé broskve,
Postup:
Množství je na 8 ks 250 ml skleniček s víčky(důkladně vyvařených a vysušených). Broskve oloupeme, zbavíme pecek a nadrobno nakrájíme. Angrešt důkladně omyjeme, necháme okapat a rozčtvrtíme. Ovoce spolu s citr. šťávou, portským a cukrem vložíme do hrnce a vše dobře promícháme. Přikryté necháme asi 2 hodiny uležet - táhnout, až se vytvoří šťáva. Směs pomalu zahřejeme a za stálého míchání vaříme asi 3 min. , až začne želírovat. Zkoušku provedeme na vařečce,pokud kapky nesjíždí a tuhnou je hotovo,nebo můžeme kápnout na studený talířek, pokud se neroztečou a tuhnou taky hotovo. ještě horký džem naplníme do připravených sklenic po okraj a i hned uzavřeme. Po té sklenice otočíme vzhůru a postavíme na víčka do vychladnutí.
Porcí : 4
Doba přípravy : 30 min
Komentáře
Přehled komentářů
Angreš oberu a omyju. Rozvařím a přes cedník přeleji. Čistou šťávu s cukrem povařím a plním do skleniček a dnem vzhůru sterilizuji. Dá se přidat rybíz, josta, broskev. Marmeláda je velmi dobrá i na plnění lineckého cukroví.
Lepší je marmeláda z angreštu
(katka, 15. 7. 2011 23:09)