Angreštový džem s citronem
Suroviny:
Na 1000g angreštu potřebujeme 400g krystalového cukru a šťávu z 1 citronu
Postup:
Zcela vyzrálý angrešt dobře očistíme a opereme, vložíme do kameninové nádoby a rozvaříme. Hmotu pak prolisujeme sítem a za stálého míchání 5 minut prudce povaříme. Přidáme 40g práškové Petity promíchané s cukrem a znovu 5 minut povaříme. Nakonec přidáme čtvrt balíčku zavařovacího prášku Petol a za stálého míchání asi 2 minuty povaříme. Před sejmutím z ohně přidáme šťávu z jednoho citronu, promícháme a ihned sejmeme z ohně. Horký džem plníme do malých zavařovacích skleniček až po okraj. Když džem ve sklenicích vychladne, převážíme sklenice celofánem nebo uzavřeme víčka hlavicí. Džem již nesterilizujeme a uchováváme jej v chladu a temnu.