Jehněčí plněná kýta pečená na pivě
Suroviny:
1500g jehněčí kýty (s kostí), 1 cibule, 1 lžíce másla, 100g sterilovaných hub, 100g anglické slaniny, 3 vejce, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, směs sekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, petrželka apod.), 500 ml světlého piva, 1 lžíce hladké mouky.
Postup:
1. Jehněčí kýtu vykostíme a očistíme. Ostrým nožem ji nařízneme tak, aby vznikla kapsa na naplnění.
2. Cibuli oloupeme a nasekáme. Okapané houby nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm cibuli se slaninou. Přidáme houby a osmahneme je. Do pánve vklepneme vejce a mícháme, dokud se nesrazí. Směs dochutíme solí, čerstvě umletým pepřem a bylinkami.
3. Jehněčí kapsu naplníme připravenou směsí a uzavřeme jehlou. Svrchu ji osolíme a opepříme. Vložíme ji do pekáčku a přelijeme olejem. Podlijeme ji částí piva a vložíme do trouby. Při 180° C ji za občasného přelévání výpekem a podlévání pivem pečeme přibližně 90 minut.
4. Měkké maso vyjmeme z pekáče. Šťávu přelijeme do pekáčku, zaprášíme moukou a necháme povařit. Kýtu nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře. Podáváme ji přelitou šťávou a s vařenými bramborami.
Příprava: asi 120 minut
1 porce: 3647 kj/ 871 kcal
Počet porcí: 4