Anglický rostbíf
Suroviny:
1000 dobře odleželého nízkého roštěnce, sůl, mletý pepř, 100g sádla, 50g másla, vývar
Postup:
Maso zbavíme loje a odblaníme. Lehce naklepeme, solíme, opepříme, vložíme na část dobře rozehřátého sádla a po všech stranách prudčeji opečeme, Přelijeme zbylým sádlem, dáme do dobře vyhřáté trouby, lehce podlijeme a pečeme za občasného přelévání mastnou šťávou asi 35-40 minut. Vpíchnutím se přesvědčíme, zda z masa nevytéká zbarvená šťáva. Maso potřeme máslem, aby dostalo pěknou barvu a bylo lesklé, a dopečeme. Nepřepékáme, maso by bylo vysušené. Chceme-li rostbíf podávat teplý, krájíme jej za 10 minut po vyjmutí z trouby. Krájíme na tenké plátky, přeléváme vypečenou šťávou a obkládáme různou teplou zeleninou.
Jako příloha jsou vhodné různé úpravy brambor.
Studený rostbíf může být součástí studeného nářezu, obložením chlebíčků apod.