Baskická čokoládová pěna
Suroviny:
180g čokolády, 75 ml vody, 1 polévková lžíce másla, 3 vejce (oddělíme bílky a žloutky), 2 polévkové lžíce rumu
Postup:
Čokoládu nasekáme na malé kousky a v rendlíku smícháme s vodou. Vaříme na velmi mírném plameni, až se vytvoří hustý krém. Rendlík odstavíme, směs necháme trochu vychladnout a posléze přimícháme máslo.
Přidáme rum a přišleháváme žloutky jeden po druhém.
Z bílků ušleháme tuhý, alene suchý sníh a jemně přimícháme do čokoládové směsi. Nalijeme do malých hrníčků nebo formiček a necháme přes noc vychladit. Pokud chceme, podáváme dr šlehačkou a čokoládovými hoblinami.
Příprava:
Příprava trvá 20 minut, rozpuštění čokolády zabere asi 10 minut.