Jogurtový dort s hroznovým vínem
Suroviny:
Korpus:
2 vejce, špetka soli, 60g hladké mouky, tuk, hrubá mouka a moučkový cukr na formu
Náplň.
40g plátkové želatiny, 700 ml bílého jogurtu, 120g cukru, 250 ml šlehačky, 300g hroznového vína (bílého i modrého)
Dohotovení:
15g práškové želatiny, 80g cukru, 1 lžička citrónové šťávy
Postup:
1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny. Z bílků a špetky soli připravíme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec zlehka zapracujeme mouku.
2. Dno dortové formy vyložíme pečlivě pečícím papírem. Ráfek formy důkladně potřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na dno formy rozetřeme rovnoměrně těsto. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 200° C a korpus pečeme asi 15 minut dozlatova. Upečený korpus necháme zchladnout. Ráfek oddělíme od spodku formy. Omyjeme ho, potřeme tukem a vysypeme moučkovým cukrem. Formu znovu sesadíme.
3. Plátkovou želatinu vložíme do 100 ml studené vody a necháme nabobtnat. Poté ji zvolna zahříváme, až se pořádně rozpustí (nesmí se vařit, dostala by klihovitou příchuť). Do mísy nalijeme jogurt. Mísu posadíme do horké vodní lázně a jogurt necháme trochu prohřát. Poté do něj vmícháme cukr a želatinu. Když směs začne trochu tuhnout, postupně přidáme dotuha ušlehanou šlehačku. Jogurtovou hmotu nalijeme do formy na korpus. Zapícháme do ní očištěné kuličky hroznového vína a dost necháme do druhého dne v chladu pořádně ztuhnout.
4. Práškovou želatinu důkladně rozmícháme ve 300 ml studené vody a necháme nabobtnat. Přidáme cukr a citrónovou šťávu. Směs na mírném ohni zahříváme, až se želatina rozpustí. Mírně zchladlý rosol rovnoměrně rozlijeme na povrch dortu a necháme ztuhnout.
Doba přípravy: asi 100 minut
1 porce: 924kj/221 kcal
Počet porcí/kusů: 12