Dort kopretina
Suroviny:
Bezé:
4 bílky, sůl, 200g moučkového cukru, žluté potravinářské barvivo
Těsto:
2 vejce, 50g krystalového cukru, 70g hladké mouky, ½ sáčku vanilkového cukru
Náplň:
800 ml smetany ke šlehání (33% tuku), 20g plátkové želatiny, 750g čerstvých jahod, 200g cukru
Postup:
1. Na bezé z bílků, špetky soli a cukru ušleháme tuhý sníh. Cukrářský sáček s řezanou trubičkou naplníme ¾ bílkového sněhu. Na velký plech vyložený pečicím papírem nastříkáme velké i malé lístky kopretiny. Zbylý sníh obarvíme nažluto a nastříkáme větší střed kopretiny. V předehřáté troubě sušíme při 120° C asi 2 hodiny. Necháme vychladnout.
2. Na těsto vyšleháme vejce s cukrem. Do vaječné hmoty zlehka vmícháme prosetou mouku a vanilkový cukr. Na pečicí papír rozetřeme z těsta kulatý plát o velikosti dortové formy. Pečeme při 180° C asi 35 minut. Necháme vychladnout a pak korpus vložíme na dno dortové formy.
3. Na náplň vyšleháme smetanu dotuha. Želatinu namočíme v trošce teplé vody a pak ji rozpustíme. Jahody omyjeme, as 200g rozpůlíme a zbylé rozmixujeme. Do jahodového pyré přidáme cukr i želatinu a vše vmícháme do šlehačky. Vzniklou pěnu navrstvíme na korpus v dortové formě, přičemž po obvodu rozdělíme půlky jahod. Dáme vychladit.
4. Povrch dortu pokryjeme po obvodu většími okvětními lístky, které blíže ke středu překryjeme menšími. Doprostřed umístíme sněhový žlutý střed.
Příprava: 150 minut
1 porce: 1818 kj/434 kcal
Počet porcí/kusů: 12