Doboš
Suroviny:
Těsto:
6 vajec, 2 žloutky, 140g krupicového cukru, 180g hladké mouky, 3 lžíce oleje
Náplň:
5 žloutků, 50g nugátu, 100g moučkového cukru, 300g másla, 100g mandlí, 1 sáček vanilkového cukru, 50g hořké čokolády, 100g mandlí
Karamel:
100g krupicového cukru, 50g másla
Postup:
1. Všechny žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na tuhý sníh a obě hmoty lehce spojíme. Pak vmícháme prosátou mouku a nakonec olej. Tři plechy vymažeme tukem a lehce poprášíme moukou. Na každý plech si naznačíme dvě kola o průměru
2. na krém vyšleháme ve vodní lázni žloutky s cukrem do husté pěny a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem, rozpuštěným nugátem, čokoládou a pak přidáme žloutkovou pěnu. Ještě krátce prošleháme na hladký krém. Část krému si necháme stranou na potření dortu.
3. Pět dílů korpusů slepíme na sebe zbylým krémem a dáme do chladničky ztuhnout. Pak celý dort potřeme krémem, strany obalíme v mandlích a na povrch položíme nakrájený poslední dortový plátek s karamelem.
Korpus s karamelem:
Cukr s máslem necháme lehce zkaramelizovat, nalijeme na povrch posledního plátku a rozetřeme. Ihned nakrájíme nožem, který namáčíme do oleje, na 12 dílků.
Příprava: 80 minut
1 Porce: 2499 kj/597 kcal
Počet porcí/ kusů: 12