Brusinkový dort
Suroviny:
Korpus:
4 vejce, 20g kakaa, 50g másla, 180g krupicového cukru, 150g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku, 50g loupaných mandlí, tuk, hrubá mouka a moučkový cukr na formu
Náplň:
20g želatiny, 100 ml vody na želatinu, 250 ml smetany ke šlehání, 2 balíčky vanilkového cukru, 200 ml zakysané smetany, 150g moučkového cukru, 200g brusinkového kompotu
Dohotovení:
200 ml smetany ke šlehání, 50g čokolády na vaření, brusinky na ozdobení
Postup:
1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny, z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty propojíme. Zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva, kakaem a jemně nastrouhanými mandlemi. Nakonec přidáme zchladlé rozpuštěné máslo.
2. Těsto nalijeme do vymazané, vysypané dortové formy o průměru
3. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Ze smetany a vanilkového cukru připravíme tuhou šlehačku. Kysanou smetanu promícháme s moučkovým cukrem a vmícháme do šlehačky. Nabobtnalou želatinu pozvolna zahříváme, dokud se nerozpustí (nevaříme!). Poté ji ihned vmícháme do smetanové hmoty. Přidáme brusinky a náplň rovnoměrně rozetřeme na korpus ve formě. Dort uložíme do chladna zatuhnout.
4. Smetanu vyšleháme dotuha. Z čokolády připravíme pomocí škrabky malé hoblinky. Zatuhlý dort vyjmeme z formy a svrchu i po stranách ho potřeme asi 2/3 šlehačky. Zbylou šlehačku přendáme do cukrářského sáčku a ozdobně ji naneseme nahoru na dort. Dort dozdobíme čokoládovými hoblinkami, řípadně ještě brusinkami.
Příprava: asi 9 minut
1 porce: asi 1385 kj/ 329 kcal
Počet porcí: 16