Borůvkový dortík s mandlemi
Suroviny:
2 vejce, 40g krystalového cukru, 150g polohrubé mouky, tuk a hrubá mouka na formu, 2 lžíce jahodového džemu, 250 ml smetany na šlehání, 1 vanilkový cukr, 150g cukru moučky, 125ml bílého jogurtu, 1 ztužovač šlehačky, 150g borůvek, 1 plátky želatiny, 100g pražených mandlových plátků
Postup:
1. celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak velmi zlehka vmícháme prosetou mouku a těsto ihned vlijeme do tukem důkladně vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Vložíme to trouby a pečeme při 180° casi 15 až 20 minut.
2. upečený korpus lehce poprášíme moukou a mírně zchladlý převrátíme na kovovou mřížku, kde jej necháme vychladnout. Vychladlý vodorovně rozkrojíme na dva díly. Spodní potřeme džemem a slepíme k sobě.
3. vyšleháme šlehačku, přidáme moučkový cukr a jogurt a pak krém zpevníme ztužovaček. Polovinu borůvek rozmačkáme vidličkou a vmícháme do nich želatinu rozpuštěnou v trošce teplé vody. Přidáme celé borůvky a podle chuti přisladíme.
4. Korpus vložíme na dnou rozvírací dortové formy a navrstvíme na něj všechnu připravenou šlehačku. Povrch uhladíme a lžící na něj naneseme borůvkovou kaši. Hotový dort necháme vychladit. Pak jej vyndáme z formy, po obvodu obalíme v pražených mandlích a rozkrájíme.
Příprava: 60 minut
1 porce: 1090kj/ 260 kcal
Počet kusů/porcí: 12