Strouhaný tvarohový koláč
Suroviny:
Těsto:
400g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150g cukru, 20g kakaa, 250g tuku, 2 žloutky
Náplň:
3 lžíce másla, 250g cukru, 2 žloutky, 4 bílky, 1 balíček vanilkového pudinku, 5 kostek tvarohu
Dohotovení:
Ovoce na ozdobení (mandarinky)
Postup:
1. Na vál prosejeme moulu promísenou s práškem do pečiva. Přidáme cukr, kakao, na kostičky nakrájený změklý tuk a žloutky. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do potravinové fólie a na 2 hodiny uložíme do chladničky proležet.
2. Připravíme tvarohovou náplň. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Vmícháme pudinkový prášek, tvaroh a pevný sníh z bílků.
3. Odleželé těsto rozdělíme na dvě části. Polovinu těsta rozválíme na plát a položíme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Na plát rozetřeme tvarohovou náplň. Druhou polovinu těsta nastrouháme na hrubém struhadle a naneseme na tvarohovou náplň. Koláč pečeme při 180° C asi 45 minut. Upečený koláč necháme v pekáčku zcela vychladnout. Poté ho rozdělíme na řezy a ozdobíme ovocem.
Příprava: 70 minut
1 porce: 1501 kj/ 359 kcal
Počet porcí: 20