Makový koláč s mandlemi
Suroviny:
Náplň:
250g máku, 300 ml mléka, 100g krupicového cukru, 30g másla, 100g kulatých piškotů
Těsto:
150g měkkého tvarohu (v kostce), 2 lžic mléka, 1 vejce, špetka soli, 50 ml oleje, 80g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 300g hladké mouky, 1 balíček prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na plech, 50g plátkových mandlí
Drobenka:
150g hrubé mouky, 150g másla, 100g krupicového cukru
Postup:
1. Mák umeleme a svaříme s mlékem a krupicovým cukrem. Přidáme máslo a směs mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Náplň necháme vychladnout a pak ji zahustíme nastrouhanými piškoty.
2.Tvaroh rozmícháme s mlékem, vejcem, solí a oběma cukry. Vmícháme mouku promísenou s kypřícím práškem a nakonec olej.
3. Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem, pečlivě vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Makovou náplň přendáme do cukrářského sáčku se širší hladkou trubičkou a rovnoměrně ji nastříkáme na těsto.
4. Z mouky, cukru a změklého másla připravíme drobenku a naneseme ji na koláč. Koláč nakonec poházíme plátky mandlí a vložíme do trouby. Při 160° C ho pečeme asi 40 minut.
Příprava: 80 minut
1 porce: 1194 kj/ 285 kcal
Počet porcí: 24